The Cube Club – A Recreation Center Made Of Recycled Containers

It’s been quite some time since shipping containers made their way into the architecture and construction fields. They continue to be popular and appreciated for the unique characteristics that define them. Each project uses them in a way designed to make the most of their attributes. The Cube Club is an interesting case. It’s a structure built in 2017 in Tehran, Iran. This was a project completed in On Office.

The club is actually a concentration of spaces with various different functionsView in gallery
The club is actually a concentration of spaces with various different functions
The areas are a mixture of open and closed spaces, organized into three main zonesView in gallery
The areas are a mixture of open and closed spaces, organized into three main zones

There were many challenges that the architects had to overcome. One of them was related to the strict building restrictions in the area which only allowed light and temporary structures to be built. Given these limitations, the architects chose to work with shipping containers. They were selected because they’re lightweight but also because of their reduced cost which impacts the whole project. Also, projects that use shipping containers generally take little time and that was a big advantage in this case.

Some of the containers have been painted to contrast with the neutral and industrial character of the othersView in gallery
Some of the containers have been painted to contrast with the neutral and industrial character of the others
The interior design is simplistic and faithful to the industrial nature of the modulesView in gallery
The interior design is simplistic and faithful to the industrial nature of the modules

The focus was to preserve as much of the existing vegetation as possible and also to emphasize the city views as best as possible. This was done by structuring the entire project into a series of open and closed modules with seamless and natural connections between them. In addition, the containers on the upper level were oriented to the East so they could frame the requested views.

Most modules are connected to outdoor terraces and offer nice views of the surroundings View in gallery
Most modules are connected to outdoor terraces and offer nice views of the surroundings
Despite the strong industrial character of the decor, the internal areas are quite welcoming and cozyView in gallery
Despite the strong industrial character of the decor, the internal areas are quite welcoming and cozy

Some of the containers were painted in vivid colors which contrast with the others by complementing their strong industrial look. This type of design resulted in an eclectic yet harmonious composition. Inside, the raw metal elements were paired with the occasional wood accents and warm and cozy lighting.

One of the zones is a coffee shop and restaurant and is open to terraces on two sidesView in gallery
One of the zones is a coffee shop and restaurant and is open to terraces on two sides
Another zone is a game area with a cozy lounge space that features reclaimed wood on the wallsView in gallery
Another zone is a game area with a cozy lounge space that features reclaimed wood on the walls

The containers and, as a result, the spaces they frame, are organized into three major zones. One is a coffee shop and restaurant, another is an escape room and game area and that leaves the section which houses the manager’s office and the service areas. Together these spaces form a recreation center, a sort of club if you will. It stands out by being bold and different from the surrounding structures and by featuring some interesting and surprising design elements. All of this was managed with minimal interference in the basic structure of the recycled shipping containers.

With minimal alternations done to the containers, the architects managed to put together a wonderful complexView in gallery
With minimal alternations done to the containers, the architects managed to put together a wonderful complex
Some modules were modified more than others and they all complement each other harmoniouslyView in gallery
Some modules were modified more than others and they all complement each other harmoniously

Powered by WPeMatico

AdSense